W poszukiwaniu ideału

Odkąd przestałam jeść mięso, ciągle poszukiwałam przepisu na idealną, wegańską pomidorówkę.
Bo wiecie jak jest. Ciężko wyplewić z głowy zakodowany smak przepysznej, rozgrzewającej, pomidorowej zupy na mięsnym rosole, racja? Każdy weganin/wegetarianin zapewne potwierdzi, że chcąc nie chcąc, brakuje w pewnych przepisach tego czegoś – tego smaku, który pamięta się sprzed zmiany diety. I tak sobie poszukiwałam tego nieuchwytnego umami, przetestowałam kilkadziesiąt przepisów z różnych stron polskich i zagranicznych. Gotowałam pomidorowe kremy, rzadkie zupy na specjalnych wywarach, kroiłam świeże pomidory – i nic.
Smak był okej, ale nie tego szukaliśmy (razem z mężem, największym amatorskim krytykiem kulinarnym jakiego znam. Uwierzcie – on potrafi się przyczepić nawet tego, że na przykład wrzuciłam do dania o jedno ziarenko ziela angielskiego za dużo, bo jego delikatne kubeczki smakowe wyczuwają zbyt intensywny aromat, sic!) Zrezygnowana jakiś czas temu zaczęłam kombinować sama (ja – totalny laik kulinarny, niegdyś podająca tosty na tysiąc sposobów, właśnie wymyślałam swój własny przepis!) i udało się! Metodą prób i błędów udało mi się uzyskać smak idealnej pomidorówki, którą mój mąż zdążył okrzyknąć najlepszą jaką jadł w całym swoim życiu. Także uznaję to za swój mały sukces i postanowiłam się nim z Wami podzielić.
Mam nadzieję, że Wam również będzie smakować 🙂

 Składniki na wegańską pomidorówkę:

1 Passata pomidorowa (500 g)
1 Puszka krojonych pomidorów
1 Średnia cebulka szalotka
około 3 łyżki oliwy z oliwek
1 litr bulionu warzywnego (albo mięsnego jeśli wolicie)
– Przyprawy:
2 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka lubczyku
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka suszonej pietruszki
większa szczypta ostrej papryki
sól i pieprz
  1.  Cebulkę kroimy w drobną kostkę, w między czasie rozgrzewamy oliwę w garnku. Wrzucamy cebulkę razem z zielem angielskim i liściem laurowym na oliwę i smażymy do zeszklenia. Zmniejszamy ognień.
  2. Dodajemy puszkę pomidorów i passatę oraz wszystkie przyprawy. Mieszamy i gotujemy przez około 10 minut na małym ogniu.
  3. Wlewamy bulion, zwiększamy ogień i gotujemy przez kolejne 10 minut. Voila, gotowe!

Podajemy z ulubionym makaronem lub ryżem, posypane świeżo posiekaną pietruszką.

 Smacznego!