Katar, kaszel, ból gardła, osłabienie.

Sezon chorobowy trwa w najlepsze, a my rodzice dzieci przedszkolnych odczuwamy to chyba najmocniej, prawda? Jak z tymi infekcjami walczyć i wspomagać organizm?
Gotowe produkty z aptecznych półek?
Czytając składy tych „magicznie leczniczych” proszków i innych pastylek dla dzieci, zastanawiałam się jak cukier (lub jego pochodne) będący na pierwszym lub drugim (zaraz po wodzie) miejscu ma w tym pomóc? Ciężko znaleźć w aptekach coś o przyjaznym i nie za długim składzie. Dlatego my od dawna nie podajemy dzieciom nic poza paracetamolem i dwoma syropami, których skład jest dobry.
Mamy za to kilka sprawdzonych i przede wszystkim naturalnych sposobów na przeziębienie, które niestety ostatnio często nas dopada, ale po których już po kilku dniach jesteśmy na nogach 🙂 Pracujemy nad odpornością, ale o tym powstanie osobny wpis.

5 sprawdzonych sposobów na przeziębienie – 100% naturalne!

  1. NAPAR Z KURKUMY.
    4 cm korzenia kurkumy (do kupienia np. w Auchan, polecam wersję bio)
    3 plasterki cytryny
    około 500ml wrzątku
    Myjemy i kroimy korzeń kurkumy na plasterki, wrzucamy do dzbanka/wysokiego naczynia. Dodajemy plasterki cytryny i zalewamy wrzątkiem. Parzymy pod przykryciem przez 15 minut. Po 15 minutach rozlewamy do kubeczków i pjemy jeszcze gorące. Można na tym etapie dodać miód dla słodyczy.
    DLACZEGO KURKUMA? To nie tylko świetna przyprawa, to także moc witamin i minerałów! Posiada 11 potwierdzonych naukowo (klik) właściwości leczniczych!
  2. NAPAR Z MAJERANKU
    2 łyżki suszonego majeranku
    2 szklanki wrzątku
    miód
    Majeranek zalewamy wrzątkiem,  parzymy pod przykryciem przez 15 minut, po tym czasie dodajemy miód według uznania. Wypijamy jeszcze ciepłe.
    DLACZEGO MAJERANEK? Jest ziołem, które nie tylko sprawdza się jako przyprawa. Ma zastosowanie także w ziołolecznictwie. Skutecznie działa na kaszel, katar i stany zapalne. Można go stosować jako napar, inhalacje lub maść. Tutaj więcej informacji (klik).
  3. SYROP Z CEBULI
    1 cebula pokrojna w plastry
    miód/inny słodzik do zalewania/zasypania
    W szklance układamy warstwy zaczynając od cebuli, polewamy miodem, kładziemy plaster cebuli, znowu miód i tak do 3/4 szklanki. Nakładamy folię spożywczą na szklankę i odkładamy ją w ciepłe miejsce (cebula szybciej puści sok).
    DLACZEGO CEBULA? Ma działanie antybakteryjne. Działa na kaszel suchy i mokry (wspomaga oczyszczenie górnych dróg oddechowych z zalegającej wydzieliny). Więcej informacji tutaj (klik)
  4. SOK Z CZARNEGO BZU
    Wyciąg 100% z czarnego bzu (do kupienia w większych marketach. Warto wybierać wersję bio)
    Przyrządzamy sok według instrukcji na opakowaniu, najczęściej jest to rozrzedzanie soku w wodzie. My dodatkowo dosładzamy go miodem 🙂
    DLACZEGO CZARNY BEZ? Jest naturalnym antybiotykiem, łagodzi kaszel i redukuje gorączkę. Ma mnóstwo witamin, wspomaga organizm w walce z infekcją. Więcej informacji tutaj (klik).
  5. SOK Z MALIN 
    Wyciąg 100% z malin (do kupienia w większych marketach, sklepach ze zdrową żywnością. Warto wybrać wersję bio)
    Podajemy sok według instrukcji na opakowaniu.
    DLACZEGO MALINY? Zawierają naturalny kwas salicylowy (podobnie jak aspiryna), działają rozgrzewająco, a do tego zawierają sporo magnezu, wapnia, żelaza i potasu. Więcej informacji tutaj (klik) 

Dodatkowo w czasie choroby jemy lekkie, bogate w zdrowe tłuszcze posiłki. Dzięki temu ogranizm nie musi marnować energii na trawienie ciężkich potraw, tylko może spokojnie skupić się na walce z wirusami. Zdrowe tłuszcze z kolei pomagają wchłaniać wartości odżywcze z pięciu powyższych mikstur.
I jeśli mamy możliwość – odpoczywamy ile się da. Bo nic tak nie regeneruje organizmu, jak właśnie chillout pod kocem, koniecznie ze szklanką mleka (roślinnego) z czosnkiem :)!